HET NIEUWSTEDELIJK

Wie We Zijn

Fien Leysen

In Wie We Zijn probeert Fien Leysen een antwoord te vinden op de vraag die in de titel luidt. Ze gaat op zoek naar wie ze is, in verhouding tot een ander, en tot zichzelf. Hoe veranderlijk is die identiteit, en hoe wankel soms. Wie We Zijn kijkt daarom ook naar waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan, en hoopt via een persoonlijke zoektocht antwoord te kunnen geven op universele vragen.

Op scène worden tekst en beeld afgewisseld. Gesprekken met een ruimtevaarder en haar eigen grootvader die piloot was, vormen een kader voor de zoektocht

Fien Leysen werkt een jaar lang bij Het nieuwstedelijk als ‘Jonge Maker’. Wie We Zijn is de opvolger van haar bejubelde eerste voorstelling Wat (niet) weg is.

tekst en spel Fien Leysen muziek Bert Hornikx scenografie Manu Siebens dramaturgie Els Theunis & Adriaan Van Aken techniek Victor Thys & Kishan Singh productie Ellen Haesevoets deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid

Met dank aan de interviewgasten: Fredo De Smet, Jan De Coster, Rachel, Tom Hannes, Frank De Winne, Koen Leysen, Paul Verhaeghe, Johan Braeckman en Maarten Larmuseau. 

In de voorstelling wisselt tekst zich af met beeld. De beelden werden speciaal voor de voorstelling gemaakt en bestaan uit interviews en persoonlijk videomateriaal. Interviews, camera, en montage door Fien Leysen. De oude Super8 en 8mm fragmenten werden gefilmd door Gustaaf Vandaele.

 

 

 

januari 2020
Hasselt De Nieuwe Zaal, Hasselt Tickets
Hasselt De Nieuwe Zaal, Hasselt Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets
februari 2020
Strombeek-Bever CC Strombeek, Strombeek-Bever Tickets
Knokke-Heist CC Knokke-Heist, Knokke-Heist Tickets
Aalst CC De Werf, Aalst Tickets
Heusden-Zolder CC Muze, Heusden-Zolder Tickets
Antwerpen Arenbergschouwburg, Antwerpen Tickets
Beveren CC Ter Vesten, Beveren Tickets
Brussel KVS , Brussel Tickets

Archief
september 2019
Genk C-mine Cultuurcentrum, Genk Tickets P
Hasselt De Nieuwe Zaal, Hasselt Tickets
Hasselt De Nieuwe Zaal, Hasselt Tickets
Aarschot CC Het Gasthuis, Aarschot Tickets
Menen CC De Steiger, Menen Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets
oktober 2019
Tongeren CC De Velinx, Tongeren Tickets
Bonheiden GC 't Blikveld, Bonheiden Tickets
Mechelen CC Mechelen, Mechelen Tickets
Wetteren CC Nova, Wetteren Tickets
  • Uitverkocht *
  • Geannuleerd ×
  • Laatste Tickets !
  • PremièreP
  • Stand Der DingenSD
  • VriendenV
  • GastvoorstellingG
  • LunchvoorstellingLN
  • MatineeM
  • SchoolvoorstellingS
Een piloot. Een ruimtevaarder. Een grootvader.

Het begint

Het begint met twee overgebleven oude mensen.
Het begint in de neus van een fighter jet 
aan het einde van de tweede wereldoorlog. 
Met twee jongens die naar huis vliegen. 
En later, met een derde man die steeds vergeten wordt. 
 
Het begint aan het einde van een leven, aan het midden, en het begin.

Beelden

Over de voorstelling

In Wie We Zijn kijkt Fien Leysen terug op waar ze vandaan komt, en hoe identiteit gevormd wordt. Het onderzoek start bij haar eigen grootvader die piloot was voor het Belgische leger. Langs verhalen over vliegtuigen die beschoten werden, en kogels die de cockpit doorboorden, komt Fien via omwegen uit bij verschillende experts. Ze zoekt antwoorden bij een bioloog, een filosoof, een psycholoog, een ornitholoog, een boeddhist, een digital expert, en een robot ontwerper. 

In de wereld van de digitaliteit, zijn onze online identiteiten onmisbaar geworden. Bijna ieder van ons is online terug te vinden, via een Facebook-profiel, een twitter-pagina, een Linkedin-samenvatting, een instagram-account, of gelijk welk digitaal platform. Deze platformen zijn misschien wel net zo populair omdat ze ons telkens de kans geven een identiteit te construeren, en uit het niets (of vanaf welk punt we ook willen) onszelf opnieuw uit te vinden of vorm te geven. Het lijkt wel of we nu, door deze social media, meer dan ooit bezig zijn met hoe we onszelf moeten profileren en dat we dat profiel dan ook werkelijk als onze identiteit aanzien.

 Toch lijkt het alsof we ons vandaag meer dan ooit de vraag stellen wie we zijn. Vele mensen lijken in de war en zijn op zoek. Rond haar heen, en op haar Facebookfeed, zag Fien steeds meer leeftijdsgenoten op wereldreis vertrekken. Omdat ze snel nog een stukje van de wereld wilden zien of niet goed wisten wie ze waren. Maar is “het kennen van de wereld” of het “kennen van onszelf” überhaupt mogelijk?

Fien gaat in gesprek met iemand die de verste reis aflegde, een ruimtevaarder , en praat met hem over perspectief, afstand, ruimte, en wie we zijn.

 Research wees uit dat 70% van de bevolking af en toe het noorden kwijt is, het gevoel heeft ergens niet thuis te horen, ergens geen recht op te hebben, een bedrieger te zijn, of niet de legitimiteit te voelen om iets te mogen zeggen. Dit komt steeds terug op de vraag wie we zijn, voor onszelf, maar ook naast anderen. In verhouding tot anderen. Tot de wereld. Tot waar we vandaan komen, waar we zijn, en waar we naartoe gaan.

 

Tussen de wijde wereld en het eigen nest (recensie)

"Leysen kan poëtisch raken, doseert perfect en prikkelt ook de gedachten – steken laat ze dus niet vallen, al mis je achteraf toch scherpe kantjes die je ideeën over identiteit écht op hun kop kunnen zetten. Is dat erg? Nee, want Wie we zijn is misschien een brave, maar altijd boeiende reis tussen
de wijde wereld en het eigen nest."

Gilles Michiels in De Standaard

Fien Leysen

Fien begon in 2008 als YouTube-vlogster en leerde al doende filmen en monteren.

Ondertussen heeft ze meer dan 28 000 abbonnees. Dankzij haar verzameling masterdiploma’s en de geweldige opleidingen die ze hiervoor mocht volgen, vond ze zowel technisch als artistiek haar eigen weg.

 Ze zoekt telkens naar de meest geschikte manier om haar verhaal te vertellen, onafhankelijk van het medium,

en komt zo vaak uit bij een combinatie van verschillende vertelvormen (schrijven, performance, video, audio, …).

www.fienleysen.com

teaser

"Fien Leysen doet het weer: op basis van interviews met wetenschappers en experts zoveel verschillende lijntjes uitwerpen dat het je duizelt, om ze dan vervolgens één voor één netjes binnen te halen en er een strik in te leggen met een ontroerend, persoonlijk verhaal. Prachtig." -- Stijn Devillé

Wie We Zijn op TVL

wie we zijn

Twinkly Bird