HET NIEUWSTEDELIJK

Trage Suikers Het nieuwstedelijk & vrienden

Soirées composées waar we spelers, muzikanten, zangers, wetenschappers, dichters, schrijvers en andere mensen uitnodigen om samen met ons een avond te maken vol tekst, muziek, debat, theater en audio. Trage suikers als mentale voeding voor ons en jullie. 

december 2018
Leuven OPEK, Leuven Tickets
februari 2019
Genk C-mine cultuurcentrum, Genk Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets
maart 2019
Leuven OPEK, Leuven Tickets
april 2019
HASSELT DE NIEUWE ZAAL, HASSELT Tickets
mei 2019
Leuven OPEK, Leuven Tickets
HASSELT DE NIEUWE ZAAL, HASSELT Tickets

Archief
oktober 2016
Leuven OPEK, Leuven Tickets
februari 2017
Leuven OPEK, Leuven Tickets
april 2017
Leuven OPEK, Leuven Tickets
november 2017
Leuven OPEK, Leuven Tickets
januari 2018
Leuven OPEK, Leuven Tickets
juni 2018
Leuven OPEK, Leuven x Tickets
  • Uitverkocht *
  • Geannuleerd ×
  • Laatste Tickets !
  • PremièreP
  • Stand Der DingenSD
  • VriendenV
  • GastvoorstellingG
  • LunchvoorstellingLN
  • MatineeM
  • SchoolvoorstellingS

Trage Suikers: de klank van audio

Op 6 december 2018 organiseren we een Trage Suikers in het verlengde van de Klankverbond Vakdag, die voor de eerste keer plaats vindt in OPEK Leuven. Een avond als een viering van de de diverstiteit van audiowerk!

Met: 
De Kiezer Beslist, de podcast en voorstelling die Adriaan Van Aken samen met Joris Caluwaerts en Matthias Van de brul maakte.
Radio Begijnenstraat, het audioproject van Katrin Lohman met én voor de gedetineerden van de Antwerpse gevangenis.
Jan Ducheyne brengt zijn band Noodzakelijk Kwaad. Een echte band, die echte muziek en echte poëzie brengt. 
Roel Heremans maakt een crossover tussen performance, geluidskunst, architectuur en literatuur en stelt zijn werk voor.

De laatste tickets zijn gereserveerd voor de deelnemers aan de Klankverbond Vakdag en voor de Vrienden van Het nieuwstedelijk. Mochten er toch nog tickets beschikbaar zijn, zijn die te verkrijgen aan de avondkassa. 

Trage Suikers: Artistiek onderzoek

De Trage Suikers van 21 juni  is geannuleerd. Deze avond zou worden samengesteld door Christophe Aussems en gaan over over het artistiek onderzoek dat gaat leiden naar zijn nieuwe voorstelling. We zoeken naar een nieuwe datum volgend seizoen. 

Trage Suikers: Nulpunt

Donderdagavond 25.01 trakteerde een volle zaal hun brein op flink wat food for thought met TRAGE SUIKERS. Op deze soirées composées, bonte avonden nodigt Het nieuwstedelijk spelers, muzikanten, wetenschappers, schrijvers en andere mensen-met-een-mening uit voor een avond vol tekst, muziek, audio en debat. 

Stijn Devillé, regisseur, auteur en directeur bij Het nieuwstedelijk, cureerde deze zesde editie. As we writeschrijft hij aan zijn nieuwe voorstelling GESPREK MET DE REGEN, die eind mei in première gaat. Onze gastheer lichtte alvast een tipje van de sluier op en bracht zijn inspiratiebronnen mee. 

Stijn Devillé: "Voor de Trage Suikers die ik samenstel komende donderdag in OPEK, heb ik de term Nulpunt als concept naar voren geschoven. Einde en begin. Oud en nieuw. Leven en dood. Alles en niets. Enen en nullen. Alles draait rond inspiratiebronnen voor mijn volgende voorstelling Gesprek met de regen, waarin ouders een kind verliezen en tot een absolute stilstand komen. Een nulpunt. En dan een nieuw begin zoeken. Sara Vertongen en Tom van Bauwel zullen de moeder en de vader spelen. Maar de enen en nullen komen ook terug in de Theorie van het Uitdijende Heelal, beter bekend als de Big Bang, die voor het eerst werd geformuleerd in 1927 door de Leuvense prof. Georges Lemaître. Louis Tobback komt over de notoire Leuvenaar vertellen. Professor Luc Geurts komt dan weer over de enen en nullen vertellen die de regenprinter zullen aansturen, die het decor vormt voor Gesprek met de regen. Aan Masterstudent Matilde Quirynen (LUCA Drama) gaf ik opdracht een kort toneelstuk te schrijven: samen met Matthias Van de Brul brengt ze het voor het eerst voor publiek. Hier zoekt een stel dat steeds naast mekaar schijnt te grijpen naar een nieuw begin. En Astronaute, de band van Myrthe Luyten en Bert Hornikx (u welbekend uit Vuur) nemen dezer dagen een nieuwe plaat op. Ze delen de eerste nummers met u. Van harte welkom."

 Lees het verslag van de avond hier

Trage Suikers: Geluid & Geweld

Lucas Derycke (de maker van Esperanto)  stelt een avond samen met theater, tekst, muziek, audio en debat over geluid als wapen. Van Radio Mille Collinnes tot pop op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea, radiofictie in strijd tegen de Vietcong en ultrasone wapens, "net niet stilte" als martelmethode...

>Frederik De Clercq & Joris Caluwaerts verzorgen de avond van live muziek - die ze de dag zelf hebben gecomponeerd
>Sara Vertongen vervoegt hen voor de live verklanking van het oorlogsboek van futurist Marinetti
>Radiomaker Wederik De Backer presenteert Wandering Soul, enge audio die het Amerikaanse leger fabriceerde met als doel de Vietcong te demoraliseren. Ook ging Wederik in verschillende radioarchieven op zoek naar een Belgische tegenhanger van deze auditieve, psychologische oorlogsvoering. Een zoektocht die niet zonder resultaat bleek
>We bekijken (en beluisteren) getuigenissen uit Saydnaya, de beruchte Syrische gevangenis waar praten verboden is en gevangenen geblinddoekt worden.
>Samen met Frederik De Clercq geeft Lucas Derycke een kort overzicht van het gebruik van infrasound; geluid dat onhoorbaar is voor het menselijk gehoor maar wél invloed heeft op het gemoed en dus als wapen kan worden ingezet. We houden het niet bij woorden, maar geven ook een demonstratie. Uiteindelijk mondt de demonstratie uit in een muziekstuk van De Clercq en Caluwaerts.
>We luisteren naar een korte radiodocumentaire over de Ghost Army, een Amerikaanse legereenheid uit WO II die gebruik maakte van audio opnames om de vijand te misleiden.
>Wederik De Backer maakt een overzicht van de meest gebruikte folterliedjes. Muziek die in een constante loop wordt afgespeeld voor gevangenen in de hoop dat ze zo tot bekentenissen zullen overgaan; een beproefde martelmethode van het Amerikaanse leger.
>Stijn Deville vertelt / doet iets met Radio Milles Collines, de Rwandese hate radio.
>Frederik De Clercq en Joris Caluwaerts gaan aan de slag met ghost sounds; als de stilte oorverdovend wordt, creëert het menselijk brein geluiden die er niet zijn. Zogenaamde spookgeluiden. Een effect dat vaak voorkomt in isolatie (als straf / marteling).


Op 10 november 2017 in OPEK Leuven - tickets

Trage Suikers: ONDERGROND

een gelegenheidsproject voor SPOTS
19.09 - 20u

Beeldend kunstenaar Karl Philips heeft een fascinatie voor het fenomeen ‘underground’. In 2011 begraaft hij in het grootste geheim een caravan onder de weide van Pukkelpop. Een spannend avontuur én een vreemd circus. Het doel is op te treden op het festival, zonder deel uit te maken van de officiële programmering. Maar een noodlottige storm zorgt voor een wrange wending.

Het nieuwstedelijk en Karl vertrekken vanuit deze actie uit 2011 en stellen een unieke avond samen. Een soirée composée waarvoor ze beeldend kunstenaars, theatermakers, muzikanten, wetenschappers, denkers en onverwachte gasten uitnodigen. Ze blikken terug en kijken vooruit.

Met:
-historicus/filosoof Dimitri Goossens over de 'underground' van de filosofie. Van de roes bij Bataille tot Foucault's denken over vrijheid en controle.
-sociaal geograaf Maarten Loopmans maakt de vergelijking tussen de architectuur van het festivalterrein en plaatsen van verzet (bijv. het Tahirplein tijdens de Arabische lente)
-filosofe Lietje Baumans vertelt over de rol van de eigentijdse 'underground'  aan de hand van haar gesprek Nick Srnicek en Alex Williams over hun '#Accelarate Manifesto'.
- Karl Philips reconstrueert het project in een live maquette en documentaire beelden.
- Alles wordt begeleid door live muziek door de master of the underground Rudy Trouvé .  en doorspekt met literaire interventies.

Trage Suikers III: Memory Lane

Donderdag 27 april  is het tijd voor onze derde en laatste Trage Suikers van het seizoen. Deze keer werken we rond de begrippen 'herinnering' en 'geheugen', begrippen die mooi aansluiten bij ons recent interviewproject 'De Jaren' en de herneming van 'Vuur'. Wat herinner je je nog van een gebeurtenis of denk je te herinneren en hoe blijf je een herinnering warm houden?  Hebben acteurs megageheugens en wat blijft er over als herinneringen wegvallen?

Met o.a.Prof. Dr. Julie Krans over ‘autobiografisch geheugen’ en ‘herinnering en trauma’, een interactieve test met  het publiek, live muziek van Myrthe Luyten en Bert Hornikx, dichter Lotte Dodion, live gebakken madeleines en veel meer tijdens een bijzondere trip door Memory Lane. 


Donderdag 27 april, 20u in OPEK Leuven - tickets hier

 

Trage Suikers II: Digital is the new normal

Onze tweede Trage Suikers komt er aan op donderdag 23 februari.  
We introduceren de jonge audiomaker Lucas Derycke, die ons dit jaar vervoegt, en tonen zijn hoorspel Screener, dat hij maakte in samenwerking met de Duitse radiozenders 1LIVE en WDR3. Over een Internet Content Reviewer die elke dag expliciete video’s bekijkt en filtert voor een bekende videosite. De grens tussen werk en thuis vervaagt wanneer de beelden ook na de werkuren opduiken. 

Met Screener als uitgangspunt knutselen we een soirée composée in elkaar rond thema's als privacy, (ethisch) hacken, censuur, datamining en geluid als wapen. 

Nog van de partij zullen zijn:

Striptekenaar Wide Vercnocke. Na een aantal stripprojecten met Philip Paquet werkt Adriaan Van Aken samen met de jonge tekenaar Wide Vercnocke voor First Contact (de opvolger van Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie). Ontdek zijn werk hier. Tijdens Trage Suikers maakt hij live tekeningen bij Screener.

Ethisch Hacker Wouter Slotboom over de gevaren van onze online data.

Onze eigen makers maken een compacte tekstversie van vijf dystopische klassiekers 1984, Brave New World, De Cirkel, Amusing Ourselves To Death en Fahrenheit 451.

Jan Ducheyne praat de avond aan elkaar en richt gewapende vragen (en soms een gedicht) af op iedereen op het podium.

Slam poeet Samira Saleh krijgt het laatste woord.

Online progamma

Trage Suikers I: Activisime

Op 13 oktober maken én tonen we in OPEK Leuven onze eerste Trage Suikers. We nodigen  spelers, muzikanten, zangers, wetenschappers, dichters, schrijvers en andere mensen uit om samen met ons een avond te maken vol tekst, muziek, debat, theater en audio.  Voor deze eerste Trage Suikers verzamelen we mensen rond: Activisme! 

Met o.a. activist, poëet en laatste der punkers Elvis Peeters, sociaal geograaf Maarten Loopmans, de tekst Poetry Can F*uck Off, geweldloze verzetstechnieken met Sara Vertongen en een nieuwe versie van "Tijl Van Limburg" door de studenten van Luca Drama. Jan Ducheyne weeft alles samen en Googleman is er ook!