HET NIEUWSTEDELIJK

Haroun Sara Vertongen bewerkt Rushdie

Haroun gaat op avontuur om zijn papa Rashid te redden. Die is professioneel verhalenverteller, maar zijn vertelbron is helemaal opgedroogd. Hij sterft bijna van verdriet, nadat mama Soraya vertrok en bij buurman Buurmans introk. 

Salman Rushdie schreef Haroun en de zee van verhalen om een belofte aan zijn zoontje in te lossen. Die vond papa's werk verschrikkelijk saai. Voor Rushdie was het zijn eerste boek na de fatwa omwille van zijn roman De Duivelsverzen. 

Haroun is een pleidooi voor de kracht van verbeelding wanneer we geen uitweg meer zien. Over hoe we onze kinderen - al dan niet letterlijk – moeten durven loslaten en vertrouwen, zelfs als onze grote mensenproblemen onoverkomelijk lijken. Sara Vertongen bewerkte de tekst, interviewde kinderen en ouders, en goot het geheel in een bijzondere vorm, met daarbij een flinke geut slam poetry, spoken word en rap.

Bij het begin van de voorstelling nemen ouders en kinderen afscheid van elkaar. Haroun (Khalid Koujili) neemt de kinderen mee naar zijn wereld vol watergeesten, hopvogels en prinsessen-die-gered-moeten-worden. De ouders gaan naar de theaterzaal, waar Rashid (Jorre Vandenbussche) op hen wacht. Daarna komt het hele gezin weer samen, maar luisteren ze door hoofdtelefoons naar een andere tekst en soundscape.

Haroun is een volwaardige voorstelling voor grote én kleine mensen. En niets zo spannend als een geheim voor papa en mama hebben, toch?

maart 2018
Leuven OPEK, Leuven Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets
Leuven OPEK, Leuven * Tickets
Leuven OPEK, Leuven x Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets
april 2018
Den Haag Theater aan het Spui, Den Haag Tickets

Archief
februari 2018
Hasselt Krokusfestival Hasselt / DE NIEUWE ZAAL, Hasselt Tickets P
Hasselt Krokusfestival Hasselt / DE NIEUWE ZAAL, Hasselt Tickets
Antwerpen HETPALEIS, Antwerpen Tickets
Antwerpen HETPALEIS, Antwerpen Tickets
Antwerpen HETPALEIS, Antwerpen Tickets
  • Uitverkocht *
  • Geannuleerd ×
  • Laatste Tickets !
  • PremièreP
  • Stand Der DingenSD
  • VriendenV
  • GastvoorstellingG
  • LunchvoorstellingLN
  • MatineeM
  • SchoolvoorstellingS
"Er was eens een jongen die veel verhalen vertelde
en op een dag werd hij zelf een verhaal"

Credits

teksbewerking en regie Sara Vertongen
originele tekst Salman Rushdie
spel Jorre Vandenbussche & Khalid Koujili
muziek & geluidsontwerp Gasper Piano
dramaturgie Martine Manten & Els Theunis
coach slam poetry & rap Simon Den Haerynck
kostuums Veerle Hasselman
techniek Kishan Singh, Victor Thys, Andreas Ketels & Berne Dries (stage)
geluid Tom Buys & Stefan De Reese
productie Sam Loncke

Een voorstelling van Het nieuwstedelijk  in samenwerking met Krokusfestival & Ntjong 

 

Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid. 
Gallop Tax Shelter 

 

HAROUN AND THE SEA OF STORIES by Salman Rushdie
Adapted by Tim Supple and David Tushingham
Copyright © Salman Rushdie, 1990
Copyright © Tim Supple and David Tushingham, 1998
All rights reserved

 

 

 

Haroun in beeld

Boekcovers

Haroun en de zee van verhalen

De voorstelling is gebaseerd op Haroun and the sea of stories, het eerste boek dat Salman Rushdie schreef nadat Ayatollah Khomeini een fatwa over hem uitsprak vanwege zijn roman De Duivelsverzen. Het werd een kinderboek over de gevaren van censuur en de kracht van verhalen. Rushdie lostte zo de belofte aan zijn negenjarige zoon in, om eindelijk eens een verhaal te schrijven dat hij zou kunnen lezen.

Het hoofdpersonage is een kind, de jonge Haroun. Hij slaagt erin zijn vader te redden wanneer diens levenskracht (verhalen vertellen) door immens verdriet dreigt op te drogen.

Het is een fantastisch avonturenverhaal met de obligate prinsessen die gered dienen te worden, watergeesten, hopvogels, onze tweede maan en enkele dingen die TI123UL (Te Ingewikkeld zijn om in 1, 2, 3 Uit te Leggen).

Het boek getuigt van een onverzettelijk geloof in de kracht van verbeelding en de noodzaak om ons te verzetten tegen het duister.

De voorstelling is niet enkel een hervertelling van het originele verhaal. Beïnvloed door slam poetry, spoken word en rap wordt ook het standpunt van de vader onderzocht. Sara Vertongen interviewt bovendien ouders en kinderen met vragen als: "Hoe betrek je je kinderen in je eigen ontgoochelingen en verdriet?" en "Welke kleine daden stel je om je ouders te helpen?".

Haroun is een voorstelling voor kinderen én hun ( groot/plus..) ouders. Twee verhaallijnen ontrollen zich op hetzelfde moment, hoe we dat gaan doen is TI123UL.

 

Gasper Piano

Het is de eerste keer dat we met de Sloveense muzikant en componist Gasper Piano werken. Met zijn stadsgeluiden, dreigende elektronica en drijvende gitaar haalt hij de chaos in het hoofd van Harouns vader naar buiten. Je kan zijn werk ontdekken op zijn YouTube kanaal

Rap / Slam / Spoken word

Sara overgoot haar bewerking met een flinke geut spoken word, slam poetry en rap. Spreekvormen die volgens haar perfect bij de frustratie van Rashid, Harouns papa, passen.

Ze riep er de hulp van de Antwerpse rapper en slampoet Simon Den Haerynck (zie foto) voor in. Hij won eerder het BK Poetry Slam. Meer informatie vind je in de reportage die De Morgen over hem draaide. Sowieso heeft Het nieuwstedelijk al flink wat ervaring in spreken op muziek in huis.  

De acteurs zijn alvast enthousiast. “Het is heerlijk om nieuwe vormen van ritmisch en melodisch spreken te leren kennen,” zegt Jorre Vandenbussche (Rashid). “Als acteur is het tegelijk frustrerend en bevrijdend om je tekstzegging niet alleen door je interpretatie van de inhoud te laten bepalen, zoals we dat meestal doen, maar ook door ritme, klankopeenvolging en melodie.”Affichebeeld

Het campagnebeeld voor Haroun is een foto van de Belgische fotograaf Jelle De Potter uit zijn reeks Refugees@Duinkerke. Hij nam de foto in 2015 in het vluchtelingenkamp van Duinkerke. "Ondertussen is er weer een nieuw kamp, op honderd meter van het vorige," vertelt Sara Vertongen. 

Er zijn twee redenen waarom ze voor dit beeld koos. "Ik vind het heel straf hoe wij sommige kinderen overbeschermen, terwijl anderen sterven op straat." Het is ook een krachtig bewijs van de kracht van de verbeelding. "Zelfs midden in zo'n kamp, tussen de modder en de stront, beslist dat meisje haar prinsessenjurk te dragen. Zelfs daar gebruikt ze haar verbeelding. 'Ik ben een prinses, en wie ben jij om dat te ontkennen?' Als volwassene kom je er niet op."

Interview met Sara

We namen een uitgebreid interview met Sara over Haroun af. Daarin bespreekt ze de thema's en de vorm waarin ze Rushdie's werk goot. Je kan het hele interview hier lezen.

In de pers

"Een zeer intrigerende productie. Ga kijken! En praat na met je kinderen." 
"Weet u waar uw kinderen zijn?" -- 12.02.2018 bespreking door Filip Tielens voor Klara.be 

"Oh ja, er moesten ook sterren gegeven worden. Ik bel ze de dag nadien. Lasse geeft vier driekwart, Ira een dikke vier. Casper een vier. Ik geef voor wat ik gezien heb drie en een halve ster. Dat wordt dus samen vier."
"Salman Rushdie voor kinderen en volwassenen apart" -- 10.02.2018 recensie door Tuur Devens in de Theaterkrant ****

"Scheiding in familietheater" -- 12.02.2018 Filip Tielens ontwaardt een trend in het Vlaamse jeugdtheater in De Standaard

"Kinderboek Salman Rushdie op de planken" -- 11.02.2018 aankondiging speelreeks HETPALEIS in Gazet Van Antwerpen

"Ik hoop wat verbeelding aan volwassenen terug te geven" -- 10.01.2018 interview met Sara in Het Belang Van Limburg