HET NIEUWSTEDELIJK

First Contact Adriaan Van Aken

Een vroege veertiger, die nooit volwassen is geworden, beseft op een dag dat hij werkelijk alles bezit wat oppervlakkig gezien bij een volwassen leven hoort. Een huis in de stadsrand, een goedbetaalde job, een knappe echtgenote en... een dochter. 

Zijn leven leidt hem van luchthaven naar luchthaven, van hotel naar hotel. Pas als zijn dochter zestien jaar wordt (zowat zijn eigen innerlijke leeftijd) en volop haar eigen leven begint te leiden, wekt ze voor het eerst zijn interesse. De man zet alles op alles om haar alsnog te leren kennen. Maar of zij daar nog voor voelt?  

Een unieke mix van muziek, strip en theater in Appvorm en op het podium!

oktober 2017
Hasselt CCHA, Hasselt Tickets
Hasselt CCHA, Hasselt Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets
Antwerpen HETPALEIS, Antwerpen Tickets
november 2017
Amsterdam Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Amsterdam Tickets
Amsterdam Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Amsterdam Tickets
Diest CC Diest, Diest Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets

Archief
  • Uitverkocht *
  • Geannuleerd ×
  • Laatste Tickets !
  • PremièreP
  • Stand Der DingenSD
  • VriendenV
  • GastvoorstellingG
  • LunchvoorstellingLN
  • MatineeM
  • SchoolvoorstellingS
"Ik heb nooit voor dit volwassen leven gekozen"

Credits

tekst, regie, audio- en videomontage Adriaan Van Aken
stemmenwerk Stijn Meuris, Sara Vertongen
tekeningen Wide Vercnocke
muziek (compositie, opname, mix, liveversie) Joris Caluwaerts
ontwikkeling app + extra's muziek Bert Hornikx

 

Korte inhoud

Een vroege veertiger, die nooit volwassen is geworden, beseft op een dag dat hij werkelijk alles bezit wat oppervlakkig gezien bij een volwassen leven hoort. Een huis in de stadsrand, een goedbetaalde job, een knappe echtgenote en... een dochter.

Zijn leven leidt hem van luchthaven naar luchthaven, van hotel naar hotel. Pas als zijn dochter zestien jaar wordt (zowat zijn eigen innerlijke leeftijd) en volop haar eigen leven begint te leiden, wekt ze voor het eerst zijn interesse. De man zet alles op alles om haar alsnog te leren kennen. Maar of zij daar nog voor voelt?  

In beeld

**** sterren in De Standaard

De Standaard  over First Contact:
"Stijn Meuris is ideaal gecast als wanhopige vader. Hij drapeert zijn zinnen als spoken word rhymes over de muziek." --- Joris Caluwaerts (o.a. Stuff) speelt prachtige livemuzie: van potige electrorock tot zacht pianospel en caraïbische beats." --  "Al deze puzzelstukjes tot één patchwork naaien, moet een huzarenwerk geweest zijn. Maar de cross-over wérkt. First contact navigeert gezwind tussen alle media door, maar voelt niet als een grote trukendoos. Wel als een baanbrekend multimediaal stripverhaal."

 

trailer voorstelling

Trailer 1

Reportage ROB-tv

Trailer 2

Reportage TVL

Strip-app & show

First Contact is de nieuwe stripvoorstelling van multimedia-artiest-volgens-de definitie-van-Laurie Anderson Adriaan Van Aken. Met zijn beeldende (Wide Vercnocke), acterende (Stijn Meuris, Sara Vertongen), musicerende (Joris Caluwaerts), audiofone (Lucas Derycke) en multimediale (Bert Hornikx, Kristof Van Perre) collega's ontwikkelt hij in een eerste fase de eerste volwaardige audio-based stripapplicatie ter wereld, een 'app' waarmee je de strip zowel als video kan afspelen (op je tablet of digitale tv) als dat je hem 'slidend' en 'pinchend' interactief kan benaderen.
De voorstelling die er in de tweede fase uit voortvloeit is niet meer, maar vooral niet minder, dan de live-uitdraai van dit werk. De stripbeelden van Wide Vercnocke worden dynamisch en wel geprojecteerd op groot scherm terwijl de muziek van Joris Caluwaerts en het stemmen-werk van Stijn Meuris en Sara Vertongen live worden uitgevoerd.

 

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie / Last Call

First Contact is niet alleen de opvolger van Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie (BZB & HETPALEIS, 2014), veel meer nog vormt dit project één geheel met de kleine, reisklare, Engelstalige versie ervan, Last Call (Het nieuwstedelijk 2015), waarmee Adriaan Van Aken en co. afgelopen zomer hoge ogen gooiden op The Edinburgh Fringe. Niet alleen omdat ook First Contact in een latere fase een Engelse versie en internationale kansen krijgt, maar vooral door het formaat (zowat alle zaaltypes- en groottes, van piepklein tot megagroot, van muziekclub tot theaterzaal,...), de sterke inhoudelijke samenhang tussen de twee verhalen en de twee casts (die op Stijn Meuris na dezelfde zijn). 

De Meurisfactor

First Contact is het eerste artistieke contact tussen Het nieuwstedelijk en Stijn Meuris, wiens sympathie voor het gezelschap al bleek toen hij het peterschap aanvaardde van de Vriendenwerking die Het nieuwstedelijk uitbouwt in Leuven, Hasselt en Genk. We vroegen Stijn niet zomaar voor dit project. First Contact vergt geen klassieke acteur. De nadruk ligt zowel binnen de app als live bij het stemmenwerk, bij spreken en performen op muziek. En dat kan Stijn als de beste.

Sara Vertongen

Sara Vertongen, huisactrice bij Het nieuwstedelijk, flankeert Stijn in de studio en live. Zij staat behalve voor de stem van het meisje in voor de stemmen van de nevenpersonages, het op cue bedienen van de geprojecteerde stripbeelden en de bruitagegeluiden, bogend op haar ervaring bij Last Call

Joris Caluwaerts

Joris Caluwaerts (STUFF, Magnus, Zita Swoon,...) trekt het project muzikaal en neemt ook het studiowerk op zich, iets waar hij zich steeds verder in bekwaamt, met het producen van de debuutplaat van Hydrogen Sea als recentste resultaat. 

Wide Vercnocke

Na verschillende samenwerkingen met Philip Paquet werkt Adriaan Van Aken voor een eerste keer samen met het jonge tekenwonder Wide Vercnocke. Wide werkt als freelance illustrator voor onder meer Knack Focus en Agenda. Ook is hij huistekenaar van het maandelijkse evenement ‘De Sprekende Ezels’ in Leuven en Brussel. In 2013 verscheen zijn geprezen debuutstrip Mijn muze ligt in de zetel, in 2014 verscheen zijn tweede album Wildvlees en in  2016 verscheen Narwal, allen bij Bries.