HET NIEUWSTEDELIJK

Fien Leysen wordt nieuwe Jonge Maker

ontdek haar op theater op de markt

Het nieuwstedelijk maakt elk  seizoen plaats voor één Jonge Maker. Het principe van wederkerigheid staat hier voorop: de Jonge Maker moet iets van ons kunnen leren, wij moeten iets van hem/haar kunnen leren. Het zorgt telkens voor verfrissende en verrijkende ontmoetingen

 De afgelopen seizoenen legden we een traject af met Maarten Ketels die Troje maakte (2016-2017) en Lucas Derycke die Esperanto maakte (2017-2018). Volgend seizoen is het met Fien Leysen tijd voor onze eerste Jonge Maakster (eindelijk!)

Fien is een intelligente maker/schrijver die vertrekt vanuit diepmenselijke vragen en daar een filosofische toets aan weet te geven. Ze werkt vanuit research en interviews met wetenschappers, mensen die ze kent, mensen die passen in haar zoektocht  en werkt van daaruit op een interessant spanningsveld tussen de gekozen vorm, de kroniek van deze tijd en haar eigen autobiografie. Vanuit de inhoud gaat ze op zoek naar de juiste vorm voor haar voorstelling - dat kan een individuele beleving worden, of een videoinstallatie, of misschien audio. Ze legt op een intuïtieve manier linken tussen T.S. Elliot, Neil Gaiman, Neil Armstrong en Dirk Frimout -  en dan zijn wij op zijn minst geïntrigeerd.  

Fien maakte vorig jaar haar veelgesmaakte debuut met Wat (niet) weg is, een voorstelling over gemis en het menselijk geheugen die je als toeschouwer individueel beleefd aan de hand van desktopbeelden, interviews en een persoonlijke vertelling. Wat (niet) weg is deze week nog te zien op Theater aan Zee (maar volledig uitverkocht) en volgende week van 9 tot 12 augustus zien op het Jongemakersfestival dat we tijdens Theater op de Markt in De Nieuwe Zaal in Hasselt organiseren. Tickets bestel je hier.