HET NIEUWSTEDELIJK

Drie wildcards

Het nieuwstedelijk steunt jonge makers

Het nieuwstedelijk reikt wildcards uit aan drie jonge makers: het stadstheater van Leuven, Hasselt en Genk wil hiermee makers steunen die een nieuw project willen opstarten of een bestaand project willen voleindigen.

Uit meer dan vijftig inzendingen koos Het nieuwstedelijk er voor om de projecten te ondersteunen van Sien Vanmaele,  Carolina Maciel de França en het duo Siona Houthuys &  Berten Vanderbruggen.  Elke Wildcard bestaat uit een enveloppe van 5000€ en uit feedback van het artistieke team van Het nieuwstedelijk. Waar we kunnen ondersteunen we het project ook met repetitieruimte.

De kwaliteit van de inzendingen was over het algemeen erg hoog. Bij de beoordeling keken we daarom niet alleen naar de kwaliteit van het idee en de uitwerking ervan, maar ook naar hoe levensvatbaar het project is, of het budget van de Wildcard welbesteed is en in hoeverre het artistieke team van Het nieuwstedelijk affiniteit heeft met het werk. Die affiniteit is nodig, niet alleen om het project te coproduceren, maar ook om zinvolle feedback en omkadering te kunnen bieden.

Het nieuwstedelijk heeft een jarenlange traditie in het ondersteunen en coachen van jong talent. Artiesten als Janne Desmet, Suze Milius, Simon De Vos, Naomi Vellissariou, Myrthe Luyten, Matthias Van de brul kregen aan het begin van hun carrière kansen bij Het nieuwstedelijk.

Uit de vele inzendingen voor de Wildcard blijkt een grote nood aan ondersteuning van jong werk in de Lage Landen. De budgetten voor jong werk zijn laag, inhoudelijke ondersteuning is afwezig, residenties zijn kort en de speelkansen vaak onbestaande. Residenties in De Grote Post, projecten als Eigen Kweek (Vlaams-Brabantse Cultuurcentra), de Montignards (Monty) en de WIPCOOP van Mestizo Arts Platform, ondersteuningen door C-takt en ViaZuid worden door de jonge makers zelf met veel liefde en dankbaarheid beschreven. Maar structureel is er in Vlaanderen een probleem voor de ontwikkeling van jong talent: makers die een projectdossier binnen het kunstendecreet willen gehonoreerd zien, moeten zich verzekerd weten van ervaring, co-producenten en speelplekken voor ze ook maar in aanmerking komen. 

Met de Wildcard, onze jonge makerstrajecten en ons jongemakersfestival tijdens Theater op de markt wil Het nieuwstedelijk daarom een solidaire bijdrage doen aan de overlevingskansen van jong werk. Want een divers en dynamisch kunstenlandschap vraagt ook zorg voor het talent van morgen.