HET NIEUWSTEDELIJK

Samen regen printen

voor Gesprek met de Regen

Voor Gesprek met de Regen, de nieuwe voorstelling van Stijn Devillé, bouwen we samen met het e-Media Research Lab van de KU Leuven een theatrale regenprinter. 

Het project won al de Leuven MindGate Crossover Contest. Het is nu ook één van de negentien nieuwe innovatieve partnerprojecten van minister van Cultuur Sven Gatz. Daarmee wil minister Gatz cultuurmakers "over het muurtje laten kijken", door nieuwe samenwerkingen met partners uit andere sectoren te ondersteunen en te stimuleren. Zo hoopt hij hen te inspireren, en hun maatschappelijke impact te vergroten, door hun netwerk en publiek te verbreden. De culturele spelers dragen 75 procent van de kosten, en hun partner legt daar 25 procent bovenop. 

Het nieuwstedelijk is alvast enthousiast. "Ken je het verschijnsel waarbij iemand figuren herkent in wolken?", vraagt Stijn Devillé in De Standaard. "Zo'n ervaring willen we de toeschouwer bieden in onze volgende voorstelling. Daarin spreekt een man met de regen. Maar hoe moet je het in godsnaam tekst en figuren laten regenen op het podium? Zelfs de meest geavanceerde sprinkler schiet daarvoor tekort."

Daarom zochten we hulp uit de wereld van de technologie. "Het e-Media Research Lab van de KU Leuven ontwerpt in overleg met onze technici een regenprinter. Dat wordt een digitaal aangestuurde regenmachine die in een fractie van een seconde reageert op theatertekst. Zo'n ding bestaat natuurlijk niet. Het is fantastisch dat de ingenieurs los van economische rendabiliteit meegaan in het onderzoek."

Het resultaat? Dat zie je op 30 en 31 mei op de première in C-mine Cultuurcentrum in Genk, van 1 tot 5 juni in OPEK in Leuven, en op 7 juni in de de Rotterdamse Schouwburg. Of volgend seizoen overal ten lande!