HET NIEUWSTEDELIJK

KLANKVERBOND opgericht

Op 23 november 2017 werd in OPEK (Leuven) een belangengroep voor professionele audiomakers opgericht. Doel: audiowerk (opnieuw) een plek bezorgen binnen het radiolandschap, fondsen en het Kunstendecreet. Luisterwerk positioneren in het cultuurlandschap, als sector op zich, tussen de muziek- en de theatersector in.

Op 11 december werd de oprichting in Het Geluidshuis (Antwerpen) bekrachtigd en werd de naam KLANKVERBOND gekozen. De baseline van KLANKVERBOND luidt: "Nederlandstalige vakvereniging van de audiosector." De organisatie kan verder omschreven worden als "vereniging ter verdediging en promotie van de gemeenschappelijke belangen van audiomakers."

Tot op heden telt KLANKVERBOND 64 leden, een aantal dat elke dag aangroeit. De achtergronden van de leden gaan van onafhankelijke radiomakers en podcasters (fictie en non-fictie) over audio-productiehuizen naar op-het-oor-gerichte theatermakers en geluidskunstenaars, omgeven door belanghebbende en sympathiserende geluidstechnici, audiomonteurs, stemacteurs, muzikanten,...

Het nieuwstedelijk, een theaterhuis met audiowerk in hart en genen, steunt KLANKVERBOND als belanghebbende organisatie, maar ook als mogelijk aanspreekpunt voor de leden.

Samen met ondermeer Lucas Derycke schrijft Adriaan Van Aken aan de eerste beleidstekst die op 21 maart zal worden voorgesteld tijdens een volgende zitting van KLANKVERBOND in Gent.

Wie zich wil aansluiten bij KLANKVERBOND of gewoon graag op de hoogte blijft, kan HIER zijn gegevens kwijt.

De stichtende leden van KLANKVERBOND (zie foto) verontschuldigen zich over de povere kwaliteit van hun oprichtingsfoto met het excuus 'zo zie je des te beter dat wij meer van de klank dan van het beeld zijn'.