HET NIEUWSTEDELIJK

Het nieuwstedelijk opent theaterzaal in Hasselt

Welkom in DE NIEUWE ZAAL vanaf 12 januari

Het nieuwstedelijk opent samen met Stad Hasselt, de Hogeschool UC Leuven-Limburg een nieuwe theaterzaal in het hart van Hasselt. In DE NIEUWE ZAAL  is er  plaats voor theater, muziek, debat, audio én film.  Het is naast de vaste uitvalsbasis van Het nieuwstedelijk in Hasselt ook de nieuwe locatie waar Z33 zebracinema en A-Z nights zal organiseren.

DE NIEUWE ZAAL zal o.a. ook nog worden gebruikt door CCHA,  de jonge makers van VONK en studenten van UCLL.

Het nieuwstedelijk ontstond  twee jaar geleden uit de fusie van het Limburgse theatermakershuis de Queeste en het Leuvense muziektheater Braakland/ZheBilding.  In Leuven bespelen we eigen zalen in OPEK en met DE NIEUWE ZAAL hebben we nu ook een vaste speelplek in Limburg.

Directeur Stijn Devillé van Het nieuwstedelijk: "We willen als stadstheater van Hasselt en Genk onze rol volop kunnen spelen en voor een groot publiek toegankelijk zijn. Dus niet alleen repeteren achter gesloten deuren. Daar heeft de Limburger niet veel aan. We willen onze voorstellingen regelmatig kunnen spelen en omkaderen, zodat we ons publiek optimaal kunnen bedienen. Naast onze eigen zaal in Hasselt blijven we inzetten op spelen en creëren in Genk."

Het nieuwstedelijk vond na een lange zoektocht een geschikte locatie op Campus Hemelrijk, een gebouw van de zusters Kindsheid Jesu, waar de hogeschool UCLL tot nu toe volop gebruik van maakte. Directeur Marc Vandewalle. "We werken net zoals Het nieuwstedelijk op de as Leuven-Limburg en hebben met hen een samenwerkingsakkoord sinds enkele jaren.  Na de verhuis van de lerarenopleiding (Kleuter-Lager) van campus Hemelrijk Hasselt naar de Oude Luikerbaan in Hasselt, ondertussen 2 jaar geleden, waren er verschillende lokalen op campus Hemelrijk die niet langer gebruikt werden. De turnzaal bleek voor Het nieuwstedelijk heel geschikt om te gebruiken als een nieuwe theaterzaal. Een mooie kans om onze samenwerking te intensifiëren. Voor onze studenten kunsteducatie die op die campus les volgen, is dit alleszins een unieke kans om zeer dicht bij hun toekomstig werkveld te staan.

 De stad Hasselt investeert mee in het project en wil ook de komende jaren blijven inzetten op cultuur. "De stad Hasselt wil op langere termijn ruimte bieden voor een nieuwe culturele hotspot." zegt Hasselts schepen van cultuur Karolien Mondelaers. "De locatie op campus Hemelrijk is maar een paar jaar beschikbaar, maar is een ideaal laboratorium om te kijken hoe verschillende culturele organisaties samen kunnen werken. We kijken uit naar de dynamiek die dat met zich mee zal brengen."

Ook in Genk, de andere Limburgse thuisstad van Het nieuwstedelijk, gaan ze er van uit dat Het Nieuwstedelijk zijn rol ten volle blijft opnemen .

" Hoe meer professionele culturele spelers zich in Limburg verankeren, hoe beter voor onze regio", benadrukt Anniek Nagels, Schepen van Cultuur van stad Genk. 

We zijn benieuwd en we dagen vanuit Genk Het nieuwstedelijk ook verder uit om innovatieve hoogtechnologische en multimediale projecten te ontwikkelen, waarbij  de cross-overs tussen technologie en kunst worden opgezocht, iets waar we op C-mine al sterk op inzetten. De samenwerking met de podiumwerkplaats C-TAKT wordt hier verder uitgebouwd. En de theatervorm waarmee de Queeste zich destijds o.a. met interviewprojecten heeft geënt op het DNA van Genk zien we met de geplande locatieprojecten graag terug landen in Genk. En zo wordt de werking van Het nieuwstedelijk in beide steden perfect complementair ingevuld”, verzekert Schepen Nagels.

Eén van de meest actieve partners van DE NIEUWE ZAAL wordt Z33, het huis voor actuele kunst, dat volop in transitie is. Artistiek directeur Jan Boelen: "We zochten een tijdelijk onderkomen voor een deel van onze werking tijdens de bouwwerken aan het nieuwe Z33. DE NIEUWE ZAAL ligt op een boogscheut van Z33 en wordt een ideale locatie voor onze Zebracinema vertoningen en A-Z Nights. We geloven sterk in samenwerken en willen zo het cultureel weefsel in de stad versterken. DE  NIEUWE ZAAL is niet enkel een nieuwe toonplek, maar moet ook een plaats voor debat en ontmoeting zijn."

Publiek aan zet in DE NIEUWE ZAAL

DE NIEUWE ZAAL zal al van bij de start intensief gebruikt worden door verschillende partners.  Stijn Devillé: "We willen er een echt bruisende plek van maken. Er is geen nood aan een nieuwe cultuurtempel. Het moet een plek worden van ontmoeting en debat.  We werken hier volop aan met  een groepje mensen in het kader van "publiek aan zet", een samenwerkingsproject met de kunsteducatieve organisatie Mooss en Cera Foundation. Wie hieraan wil meewerken, kan zich inschrijven via paz@mooss.org.

 

DE NIEUWE ZAAL opent op 12 januari met een wervelende openingsweek. Meer info binnenkort op www.denieuwezaal.be.

            ...