HET NIEUWSTEDELIJK

Stijn Devillé krijgt prijs voor crisistrilogie

KANTL prijs werd uitgereikt op 24 oktober

De KANTL heeft de trilogie Hebzucht, Angst en Hoop van Stijn Devillé bekroond met haar prijs voor podiumteksten. De prijs heeft een waarde van 5.000 euro.

De KANTL reikt elk jaar een literaire prijs en een wetenschappelijke prijs uit. De literaire prijzen richten zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. In 2017 zijn de podiumteksten aan de beurt.

Stijn Devillé krijgt de prijs voor zijn trilogie Hebzucht, Angst, Hoop. Het drieluik is volgens de jury “een huzarenstuk waarmee Stijn Devillé tegelijk ontmaskert en een weg aanwijst. Dit is relevant theater.”

Uit het juryverslag: “Devillé zet personages neer die geloofwaardig zijn in hun scherpe dialogen en hun ironische analyse van de hun omringende wereld. De kronkels van hun redeneringen, hun excuses en zelfbedrog, hun angsten zijn ook deze van de lezer/toeschouwer, die evenzeer geraakt wordt door de problemen die de auteur aan de orde stelt. Devillé doet dat op basis van degelijk onderzoekswerk, hij verwoordt alles helder en verhoogt de dramatische kracht door een goede balans tussen visie en verontwaardiging.”

De jury werd voorgezeten door Patrick Lateur. Daarnaast maakten ook de Academieleden Anne Marie Musschoot, Geert Van Istendael en Erik Vlaminck deel uit van de jury.

Wouter Hillaert sprak tijdens de cereominie deze bijzondere laudatio uit.

De KANTL stimuleert wetenschappelijk onderzoek in de taal- en letterkunde. Daarnaast promoot ze het literair-culturele leven o.a. door prijzen toe te kennen. Recente laureaten van de KANTL-prijs voor podiumteksten waren David Van Reybrouck (2007) en Tom Lanoye (2012).
Stijn Devillé kreeg eerder al de Taalunie Toneelschrijfprijs voor zijn stuk Hitler is dood.