HET NIEUWSTEDELIJK

bijzondere Trage Suikers rond performance Karl Philips

Het programma groeit aan

Beeldend kunstenaar Karl Philips heeft een fascinatie voor het fenomeen ‘underground’. In 2011 begraaft hij in het grootste geheim een caravan onder de weide van Pukkelpop (7 Square Metres - zie filmpje). Een spannend avontuur én een vreemd circus. Het doel is op te treden op het festival, zonder deel uit te maken van de officiële programmering. Maar een noodlottige storm zorgt voor een wrange wending.

Het nieuwstedelijk en Karl vertrekken vanuit deze actie uit 2011 en stellen een unieke avond samen; een soirée composée waarvoor ze beeldend kunstenaars, theatermakers, muzikanten, wetenschappers, denkers en onverwachte gasten uitnodigen. Ze blikken terug en kijken vooruit.

Met:
-historicus/filosoof Dimitri Goossens over de 'underground' van de filosofie. Van de roes bij Bataille tot Foucault's denken over vrijheid en controle.

-sociaal geograaf Maarten Loopmans maakt de vergelijking tussen de architectuur van het festivalterrein en plaatsen van verzet (bijv. het Tahirplein tijdens de Arabische lente)

-filosofe Lietje Baumans vertelt over de rol van de eigentijdse 'underground'  aan de hand van haar gesprek Nick Srnicek en Alex Williams over hun '#Accelarate Manifesto'.

- Karl Philips reconstrueert het project in een live maquette en documentaire beelden.

- Alles wordt begeleid door live muziek door de master of the underground Rudy Trouvé  en doorspekt met literaire interventies.