HET NIEUWSTEDELIJK

Een ontgoocheling op de Zomer Van Antwerpen

Adriaan Van Aken maakt voorstelling en audiowandeling

Na zijn herwerking van Dwaallicht (Braakland/ ZheBilding, 2010)  puurt Adriaan Van Aken opnieuw een muziektheatervoorstelling uit het vroege werk van Willem Elsschot. Een Ontgoocheling gaat, net als voorganger Dwaallicht, in première op de Zomer Van Antwerpen. 

Een Ontgoocheling is een dubbelproject. Het bestaat uit

1) een muziektheatervoorstelling op basis van de gelijknamige novelle van Willem Elsschot die gespeeld wordt in de feestzaal van het Koninklijk Atheneum Antwerpen (KAA)
Acteur Jurgen Delnaet (De Tijd, bekend uit o.a. Aanrijding in Moscou en Marsman) fungeert als meesterverteller. Muzikanten Joris Caluwaerts (Magnus, Zita Swoon,...), Benjamin Boutreur (HETPALEIS, Flat Earth Society, …), Lot Vandekeybus (De Kift) en Tim Coenen (Admiral Freebee) weerspiegelen de maatschappij met melancholische én feestelijke muzikale passages.

2) een audiowandeling door de gangen en klassen van datzelfde atheneum, gebaseerd op de thematiek van Een Ontgoocheling en  gemaakt in samenwerking met de belangrijkste bewoners van de school, de leerlingen.
Een compact ploegje nieuwstedelijken (naast Adriaan Van Aken zijn dat actrice Sara Vertongen en audioman Lucas Derycke) streek neer op het Atheneum, loodste de leerlingen het project binnen door met hen de Elsschotnovelle te lezen en interviewde daarna de leerlingen over de thema's uit het boekje. Over hun toekomstverwachtingen en de rol die hun ouders daar wel of niet in spelen.
Vervolgens goot Adriaan dat interviewmateriaal in korte, speelbare teksten die door een kleinere groep leerlingen (zij die daar zin in hadden) werd ingespeeld voor de microfoon van Lucas Derycke. 

Speeldata en meer over Een ontgoocheling lees je hier.