HET NIEUWSTEDELIJK

Publikumsprijs op Heidelberger Stückemarkt

Leni & Susan in de prijzen

Stijn Devillé won gisteren met Leni & Susan de Publikumspreis op de internationale Stückemarkt in Heidelberg, één van de grootste theatertekstfestivals in Duitsland

Het festival wil een overzicht geven van de verschillende manieren waarop binnen het hedendaagse podiumkunstenlandschap theaterstukken of teksten ontstaan en worden geënsceneerd.

Op de Stückemarkt werden de teksten van tien auteurs uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland en België voorgelezen door de acteurs van Theater Heidelberg. Het publiek kon stemmen op de teksten en verkoos de tekst van Stijn Devillé (vertaald door Uwe Dethier). In Leni & Susan plaatst Devillé Leni Riefenstahl, de onsterfelijke Duitse diva van de nazi-propaganda tegenover de Amerikaanse, joodse, lesbische politiek activiste Susan Sontag, wier leven verschillende keren door kanker werd verwoest.

"Ik ben erg tevreden over deze publieksprijs" stelt Stijn Devillé. "Mensen uit het Duitse theater vertelden me dat ze dachten dat een tekst van een buitenlandse auteur over zo'n gevoelig Duits onderwerp erg moeilijk zou liggen. Deze publieksprijs bewijst dat het echt kan. Ik hoop dan ook dat Leni & Susan speelkansen in Duitsland zal krijgen."

België was dit jaar gastland op het festival en voor de Belgische delegatie draaide het uit op een echt succes. De internationale auteursprijs ging naar de Franstalige Belg Thomas Depryck voor Le Réserviste en met zijn publieksprijs voor Leni & Susan werd Stijn Devillé de eerste Nederlandstalige auteur die bekroond werd op de Stückemarkt.

Devillé schreef de tekst in 2014. De voorstelling werd gespeeld door Chris Lomme (Leni) en Simone Milsdochter (Susan) met muziek van Geert Waegeman en een video van Walter Verdin,in het seizoen 2014-2015 door Braakland/ZheBilding, en na de fusie met de Queeste in het seizoen 2015-2016 door Het nieuwstedelijk (zie trailer)

Stijn Devillé is theatermaker en artistiek directeur van Het nieuwstedelijk. Hij studeerde Romaanse letteren en theaterwetenschap een de KU Leuven en de Université d'Avignon en toneelregie aan het RITCS. Zijn stukken worden vertaald in het Frans en het Duits. La dissection d'un Homme Armé en Lev werden voor de VRT tot hoorspel bewerkt (Klara). Voor Hitler is dood ontving Devillé de Taalunie Toneelschrijfprijs 2009, Hebzucht werd genomineerd voor een Sabam Award en met Braakland/ZheBilding won hij in 2011 de Cultuurprijs voor de Podiumkunsten van de Vlaamse Gemeenschap en de Tweejaarlijkse Cultuurprijs van de KU Leuven. Met zijn meest recente tekst, Hoop, sloot hij dit jaar de trilogie Hebzucht, Angst, Hoop af. Zowel de drie afzonderlijke voorstellingen als de volledige trilogie werden door pers en publiek bejubeld.