HET NIEUWSTEDELIJK

De Stand der Dingen over Oral History

donderdag 21.04 om 19u in OPEK Leuven

Op donderdag 21 maart starten we de avond met een voorgesprek in de reeks De Stand der Dingen. Dit gesprek vindt plaats in de Rotonde in OPEK om 19u. Iedereen is welkom. In dit gesprek gaan we dieper in op de methodiek van de voorstelling. 

Christophe Aussems maakt al jaren voorstellingen op basis van Oral History (mondelinge geschiedenis). Oral history-methoden kunnen delen van het verleden naar boven halen die in de collectieve herinnering of gangbare geschiedschrijving zijn verdrongen, over het hoofd gezien, of bewust buiten de boeken gehouden. Het is een methode die binnen het academisch onderzoek steeds aan belang wint (Enter KU Leuven historicus Jan Bleyen) en die evident, ook journalistieke varianten heeft (Enter Knack journalist Stijn Tormans). In deze stand der dingen laten we die drie stemmen aan het woord. Over wat ze van elkaar kunnen leren. En waarom het relevant is voor ons als gemeenschap.