HET NIEUWSTEDELIJK

Last Call op Edinburgh Fringe 2016

en andere internationale plannen

Vijf maanden na de fusie van het Leuvense Braakland/ZheBilding met het Limburgse de Queeste tot Het nieuwstedelijk, en twee succesvolle nieuwe locatietheaterprojecten verder kunnen we een nieuwe stap aankondigen in onzambitieuze plannen. De voorstelling 'Last Call' zal in de zomer van 2016 te zien zijn op het Fringe Festival van Edinburgh, dé springplank tot internationaal theatersucces. Dichter bij huis is de voorstelling  volgende week te zien in Muziekodroom Hasselt. 

Last Call is de kleine, 'ready-to-travel', Engelstalige versie van de stripvoorstelling Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie die we in 2014 maakten ism HETPALEIS en volgende week (27.10) voor het eerst in de clubversie te zien is in de Hasseltse Muziekodroom. De beelden uit de graphic novel van Adriaan Van Aken en Philip Paquet worden op dynamische wijze geprojecteerd. Actrice Sara Vertongen en toetsenwonder Joris Caluwaerts voorzien de beelden live van tekst en muziek. Last Call vertelt het verhaal van een meisje dat van huis wegloopt en onderduikt in een stad bij nacht. 

Vanaf 2016 zal Last Call een aantal buitenlanden aandoen. Theatermaker Adriaan Van Aken van Het Nieuwstedelijk ziet enkele redenen voor het succes van de voorstelling: "Vanwege de opvallende vorm en de inhoud bereiken we de moeilijke doelgroep van  16plussers. We spelen de voorstelling in het Engels en binnenkort in het Frans en bovendien is er de snelle opbouwtijd en de korte speelduur (60'). Dat valt goed bij buitenlandse programmatoren. Dat bleek eerder  op Tweetakt in Utrecht, waar we een trip naar Montréal aan overhielden, de poort naar Noord-Amerika, maar ook naar de Franstalige wereld.

Maar eerst wordt Last Call de inzending van Het nieuwstedelijk voor het grootste theaterfestival van de wereld: de Edinburgh Fringe. Adriaan Van Aken: "In augustus 2016 geven we er een volledige maand het beste van onszelf, met de ruggesteun van Big in Belgium en spreidingsbureau Vincent Company. Met een beetje meeval tikt het aan en is het de start van verdere buitenlandse avonturen." 

De voorstelling krijgt in 2017-18 een bijzondere opvolger: een nieuwe strip met audio waarbij beeld en klank volledig geïntegreerd zijn in een digitale versie. Van bij het begin af wordt rekening gehouden met het maken van een liveversie, een voorstelling die meteen in het Engels en het Frans gespeeld kan worden en die compact en betaalbaar is en dus internationaal kan reizen. Adriaan Van Aken: "Ook wat het buitenland betreft, denken we dus niet in 'one shots', maar in duurzame termen."

  

Last Call: credits 

concept, tekst, regie, audiomontage: Adriaan Van Aken / tekeningen: Philip Paquet / stemmenwerk: Sara Vertongen / muziek: Joris Caluwaerts / Engelse vertaling: Sara Vertongen / videomontage & FX: Kristof Van Perre / licht: Thomas Verachtert / klank: Tom Buys