HET NIEUWSTEDELIJK

Een nieuw huis met een nieuwe naam

de geboorte van het nieuwstedelijk

Theatergezelschappen de Queeste en Braakland/ZheBilding gaan voortaan door het leven als het nieuwstedelijk. Op 30 mei stellen ze hun nieuw project voor tijdens een startfeest in OPEK in Leuven.

“Met het nieuwstedelijk willen we mee vorm geven aan de stad en de samenleving van morgen.” Zegt Stijn Devillé, directeur van het nieuwstedelijk. “We vertellen verhalen over het leven vandaag. We geven er klank aan en gaan er over in gesprek. Theater, muziek en debat vormen de kern van het artistieke werk van ons nieuwe theaterhuis. Dat werk geven we vorm vanuit de sterktes die we jarenlang hebben opgebouwd: nieuwe creaties rond hedendaagse thema’s, locatie- en interviewprojecten, de combinatie van tekst en muziek en de ondersteuning van Jong talent. Samen kunnen we ook een stuk verder gaan”.

Het komende seizoen wordt voor het nieuwstedelijk een soort nuljaar” vervolgt hij: “we zetten onze eerste projecten in de steigers, maar houden ook nog een paar spannende plannen achter de hand. In de volgende twee, drie jaren krijgt het nieuwe huis zijn beslag.”

Met het nieuwstedelijk willen we meer dan ooit in de wereld staan. Dat zie je ook aan de campagnebeelden die we dit jaar gebruiken: beelden van mensen in de stad. Een mooie reportagereeks die Katrijn Van Giel voor ons maakte in de stationsbuurten van Leuven, Hasselt en Genk.

VOORSTELLINGEN

In totaal brengt het nieuwstedelijk dit seizoen elf producties omkaderd worden met inleidingen, nagesprekken, ontmoeting en debat.

Zo wordt  in Water & Vuur het verhaal verteld van twee gemeenschappen waar een jonge generatie werd weggevaagd, over een vlotramp op het Albertkanaal en een collegebrand in Heusden. In Schroot wordt ingezoomd op de sluiting van Ford Genk en in Hebzucht, Angst & Hoop zoeken het nieuwstedelijk  hoopvolle perspectieven na 8 jaar crisis. Voor Troje gaat een jonge theatermaker twee maanden in een zigeunerkamp wonen op zoek naar contact en verbroedering. En in Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie doolt een meisje door de nachtelijke stad, op zoek naar richting. Met Laika coproduceert het nieuwstedelijk  Zigzagkind van de Israëlische schrijver David Grossman. Daarnaast zijn er nieuwe speelreeksen van Dagen zonder data, van Station en Leni & Susan.

LOCATIES

Het nieuwe theaterhuis wordt het stedentheater voor Leuven, Hasselt en Genk. De uitvalsbasis van het nieuwstedelijk is OPEK in Leuven. In die stad wordt samengewerkt met 30CC. In Limburg zijn de steden Hasselt en Genk en de cultuurcentra CCHA en C-mine cultuurcentrum partners. “We willen echt een stedentheater vormen voor het gebied tussen Brussel en Maastricht” stelt Devillé.  “Dat zie je ook aan onze premières en locatieprojecten. Die vind je gespreid in Limburg en Leuven. Uiteraard blijven we ook touren in Vlaanderen en Nederland. Met de voorstelling Hoop hebben we dit jaar een indrukwekkende tournee voor de boeg. Ook internationaal ziet het er dit jaar goed uit met heel wat interesse voor onze Engelstalige voorstelling Last Call.”

Startfeest en eerste voorstelling

Tijdens het startfeest op 30 mei  in OPEK geeft het nieuwstedelijk een vooruitblik op het nieuwe seizoen en een inkijk in de plannen van het nieuwe project Huismuzikanten Rudy Trouvé, Youri Van Uffelen, Myrthe Luyten en Geert Waegeman spelen intieme concertjes doorheen het gebouw en houden een blind date met elkaar. Acteurs Simone Milsdochter en Jonas Van Thielen brengen fragmenten uit voorstellingen. Theatermakers Stijn Devillé, Adriaan Van Aken, Christophe Aussems, Maarten Ketels en Jessa Wildemeersch laten meekijken in hun werkproces, nemen hun bibliotheek mee en laten beklijvende interviewfragmenten horen. En op het dakterras kan je terecht voor de ultieme theaterervaring: Chris Lomme wacht je op en fluistert je iets toe dat alleen voor jouw oren bestemd is.

Maar tijdens het -gratis- startfeest neemt het nieuwe theaterhuis ook de ruimte om even achteruit te blikken. Actrice Sara Vertongen doet een poging om 18 jaar aan voorstellingen van de Queeste en Braakland/ZheBilding samen te vatten in een monoloog van 15 minuten. 114 voorstellingen in 15 minuten: 4 seconden per voorstelling dus. Met nadien een feest met de band King Dalton en dj Armand.

VUUR, de eerste productie van het nieuwe huis start op 20 juni op locatie in Heusden-Zolder.