HET NIEUWSTEDELIJK

Schroot Simon De Vos

Op 24 oktober 1962 wordt in Genk de eerste steen gelegd voor een nieuwe Fordfabriek – één van de modernste van Europa.  Dag op dag 50 jaar later kondigt Ford Europe de sluiting van Genk aan.

‘De Ford’ is jarenlang een motor voor de Limburgse economie.  Op het hoogtepunt in 1993 werken er ruim 14.000 mensen. Eind jaren ’90 keert het tij.  Maar zelfs na een stevige sanering in 2003, leeft er opnieuw hoop.  Als het doek in 2012 valt, betekent dat het ontslag van 4.300 Fordwerknemers en 5.500 werknemers bij de toeleveranciers.  Voor de buitenwereld een nieuwsfeit.  Voor de betrokkenen een tragedie.

Schroot vertelt het persoonlijke verhaal van een bewakingsagent die als laatste de poort achter zich dicht trekt. 

Schroot is gebaseerd op diepte-interviews met ex-werknemers en tekstbijdragen van Guido Kees, een ex-Fordbediende.

 

september 2015
Genk Ford Genk - Parking C, Genk
Genk Ford Genk - Parking C, Genk
Genk Ford Genk - Parking C, Genk
Genk Ford Genk - Parking C, Genk
Genk Ford Genk - Parking C, Genk
Genk Ford Genk - Parking C, Genk
Genk Ford Genk - Parking C, Genk
Genk Ford Genk - Parking C, Genk
maart 2017
Genk C-mine cultuurcentrum - Genk, Genk

Archief
  • Uitverkocht *
  • Geannuleerd ×
  • Laatste Tickets !
  • PremièreP
  • Stand Der DingenSD
  • VriendenV
  • GastvoorstellingG
  • LunchvoorstellingLN
  • MatineeM
  • SchoolvoorstellingS
A business that makes nothing but money is a poor business

Tekstlezing in C-mine cultuurcentrum op 31 maart

Op 31 maart is Schroot te zien in een kleine versie in C-mine cultuurcentrum. We brengen de voorstelling als theatrale tekstlezing. Acteur Bram De Win leest de tekst tegen een achtergrond van unieke foto's die fotograaf Kristof Vrancken op verschillende ogenblikken maakte in de Ford fabriek. Het ontroerende afscheidslied Ciao Mondeo wordt live gebracht door Stijn Segers.

We brengen deze versie van Schroot in het kader van de tien dagen van het nieuwstedelijk. Tien dagen tussen 23 maart en 2 april in Hasselt en Genk met verschillende voorstellingen en projecten van Het nieuwstedelijk. 

Credits

Simon De Vos regie
Bram De Win spel
Bert Hornikx en Joris Caluwaerts muziek
Simon De Vos, Alexander Schreuder, Christophe Aussems, Els Theunis en Guido Kees tekst
Alexander Schreuder dramaturgie
Selm Wenselaers, Simon De Vos en Alexander Schreuder research en interviews
Karl Philips toneelbeeld
Kishan Singh lichtontwerp
Christophe Aussems en Els Theunis  artistieke feedback


Het nummer Ciao Mondeo in de voorstelling werd op 18 december 2014 uitgebracht door Toni Uranio e la sua orchestra n.a.v. de sluiting van Ford genk. 

in coproductie met De Unie Hasselt-Genk, Z33, C-mine cultuurcentrum Genk en Via Zuid met steun van de provincie Limburg, Stad Hasselt en Stad Genk

Locatie: Parking C - Ford Genk

Parking C was de personeelsparking voor alle werknemers die vanuit de richting van het kanaal kwamen.  Parking B, de andere grote parking, was de parking voor de werknemers die vanuit de andere richting (Bilzen, Diepenbeek, Genk) kwamen. 

Men had dit zo gepland omdat er dan minder kruiselings verkeer was tijdens de shiftwisselingen.

Adres: Henry Fordlaan 8, Genk  -- google maps

 

Schroot in beeld

Audioreportage Sammy Pussat

Radiomaakster Katharina Smets ging praten met Ford werknemers  van wie het lot jarenlang met defabriek verbonden was. Hier hoor je Sammy Pussat

Audioreportage Willy Huyskens

Radiomaakster Katharina Smets ging praten met Ford werknemers  van wie het lot jarenlang met de fabriek verbonden was. Hier hoor je Willy Huyskens uit Zwartberg.

Bus Leuven > Genk

Op zaterdag 26 september legt het nieuwstedelijk een bus in van Leuven naar Genk. Met een inleiding op de bus en een drankje bij aankomst. Vertrek aan carpoolparking Mechelsesteenweg in Leuven om 18.30.


25 euro
beperkte plaatsen
reserveer: tickets.leuven.be
of 016 300 900

Een vervolg op ARBEID/AFSCHEID DE FORD

In 2004-2005 maakten we als de Queeste ARBEID/AFSCHEID DE FORD, een locatievoorstelling over de 3000 ontslagen bij Ford Genk. Voor het eerst baseerden we één van onze voorstellingen op interviews. 

In het heetst van de strijd verzamelden we tekst- en beeldmateriaal van ontslagen arbeiders, vakbonden en managementteam en verdiepten ons in de geschiedenis van de Ford Motor Company. Het sociale drama bij Ford Genk gebruikten we als modelcrisis. Hoe komt het dat de globale industrie zo drastisch is veranderd in de laatste decennia? Hoe komt het dat kleine verschuivingen op wereldniveau zo'n sterke impact hebben op onze leefwereld? Hoe verwerk je zo'n afscheid van arbeid?  Meer info op de archiefwebsite www.dequeeste.be


Met de definitieve sluiting van Ford Genk vonden we het tijd voor een vervolg – opnieuw in samenwerking met C-mine Cultuurcentrum.

Regisseur: Simon de Vos

Regisseur Simon de Vos studeerde Germaanse Talen aan de Universiteit van Gent en volgde daarna de parttime regieopleiding aan Toneelacademie Maastricht. Tijdens zijn studies in Maastricht richtte hij het gezelschap Sermoen op. In 2013 werd hij door Knack Focus verkozen tot 'podiummens van het jaar'. Simon gooide hoge ogen met zijn regie van ‘Romeo en Julia’ bij HetPALEIS.

Talentwerking

De samenwerking met de jonge theatermaker Simon de Vos startte nog onder de Queeste-vlag.  Daar werd in de afgelopen jaren succesvol geïnvesteerd in jonge makers als Ilmer Rozendaal, Sadettin Kirmiziyüz, Jan Jasper De Vries, Marijke De Kerf, Naomi Velissariou en Suze Milius. Deze talentontwikkelingstrajecten werden gerealiseerd in samenwerking met partners als TAKT Dommelhof, CCHA, C-mine cultuurcentrum en Toneelacademie Maastricht.
Ook bij Het nieuwstedelijk blijft de ontwikkeling van jonge theatermakers een speerpunt.  We kiezen voor een trajectvorm, waarbij de makers in verschillende projecten en processen van ons theaterhuis betrokken worden.  Zo kan je jong talent Maarten Ketels binnenkort als speler zien in Hoop, maar werkt hij ondertussen onder onze vleugels ook aan zijn eigen voorstellingTroje.  

In de pers

"Soms dacht ik: die man (acteur Bram De Win, red.) heeft zélf op de Ford gewerkt." Ex-fordarbeider Onofrio Zoncheddu in Het Belang van Limburg

"Hier gaat het om gevoelens. Die kunnen de media niet overbrengen. Pas als ik Bram twee minuten stilte zie houden met tranen in zijn ogen, en naar de haag zie gaan, voel je weer echt de pijn en het verdriet." Ex-Fordbediende en schrijver Guido Kees in De Standaard. 

"Bram De Win speelt deze man doorleefd en intens betrokken. (...) Een overtuigende, sterke rol" recensent Jos Prop in De Limburger (****)

Stand der Dingen over 'werk'

Op maandag 28 september organiseren we na de voorstelling een nagesprek.
We nodigen Meryame Kitir (volksvertegenwoordiger en ex-Ford werknemer), Marc Cloostermans (VDAB Limburg) en Jean-Paul Coenen (LSM) uit en spreken met hen over hun persoonlijke ervaringen met Ford, over de betekenis van 'werk', over veerkracht en het belang van toekomstperspectief.

Ciao Mondeo

Het nummer Ciao Mondeo in de voorstelling werd op 18 december 2014 uitgebracht door Toni Uranio e la sua orchestra n.a.v. de sluiting van Ford Genk. 

beluister de song hier

Met Vormingplus naar Schroot

Samen met Vormingplus organiseert Het nieuwstedelijk op 30 september een bezoek aan de voorstelling met een uitgebreide introductie. Tussen 18u en 19u30 legt Christophe Aussems, één van de theatermakers van Het nieuwstedelijk uit hoe een locatievoorstelling op basis van interviews tot stand komt.  Om 20u15 bezoeken we samen de voorstelling. En na de voorstelling ontmoeten we regisseur en acteur.

Introductie: in centrum Genk in de nieuwstedelijk-container.
Voorstelling: op locatie in Genk

Prijs 15 euro

Inschrijven kan hier: http://www.vormingplus-limburg.be/cursus/schroot-over-het-einde-van-ford-genk

 

Maakproces

Als theatermakers filteren we alle bruikbare elementen uit de verhalen en het gedrag van de geïnterviewden, om die vervolgens tijdens het repetitieproces te verwerken en te fictionaliseren. Zo ontstaat er een transformatie van de ‘persoon’ uit het interview tot een ‘personage’ in de toneelvoorstelling. En zo wordt zijn individuele ‘waarheid’ uit het interview de basis voor een nieuwe ‘waarachtige’ toneelvoorstelling. In de praktijk houden we maar een fractie van het totale interviewmateriaal over en gebruiken we verschillende personen en bronnen voor de creatie van één personage.

Het interviewmateriaal is voor Schroot aangevuld met eigen tekstmateriaal gebaseerd op research in kranten.  Een bijzondere dank gaat uit naar Guido Kees, een Fordbediende die nog steeds op Ford werkt. Tekstfragmenten van zijn hand zijn verwerkt in de voorstelling. Hij en zijn collega’s hielden de feiten uit de voorstelling nauwlettend in het oog om een zo realistisch mogelijke tijdlijn en context te scheppen.

Het nieuwstedelijk in Genk

Tussen 15 september en 15 oktober verhuizen we een stukje van onze werking naar  het centrum van Genk in een tijdelijke werkcontainer .

We ontwikkelen er een programma van lezingen, diashows, debatten, miniconcertjes, presentaties, workshops en ontmoetingen samen met C-mine cultuurcentrum en Genkse organisaties.  

We stellen de ruimte ook beschikbaar voor jouw ideeën. Spring even binnen en we bekijken wat er mogelijk is, of stuur een mailtje naar info@nieuwstedelijk.be.

Later in het seizoen vind je onze container ook in Hasselt en Leuven.

 

PROGRAMMA

Vrijdag 18  september

Het nieuwstedelijk bouwt op ...

zaterdag 19 september

Het nieuwstedelijk bouwt op ...

Zondag 20 september

Gesloten

Maandag 21 september

20u BBICC overleg (besloten)

Dinsdag 22 september

12u30 - 13u30: luisterlunch
Luister tijdens je lunch naar een voorstelling van Het nieuwstedelijk. Koffie en thee staan klaar.  Om de week goed te beginnen!

Woensdag 23 september

17u-18u: radiotijd:
Christophe Aussems van Het nieuwstedelijk in Babel op Klara

20u15: première Schroot (Ford site)

Donderdag 24 september

Nieuwstedelijk op de markt (actrice Sara Vertongen wordt jouw 1-minuut vriend)

20u15: Schroot (Ford site)

Vrijdag 25 september

12u30 - 13u30: Luisterlunch
Luister tijdens je lunch naar een voorstelling van Het nieuwstedelijk. Koffie en thee staan klaar.  Om de week goed te eindigen!

20u15: Schroot (Ford site)

Zaterdag 26 september

20u15: Schroot (Ford site)

Zondag 27 september

Gesloten

20u15: Schroot (Ford site)

Maandag 28 september

12u30 - 13u30: luisterlunch
Luister tijdens je lunch naar een voorstelling van Het nieuwstedelijk. Koffie en thee staan klaar.  Om de week goed te beginnen!

20u15: Schroot (Ford site)

21u45: Stand der dingen over Werk (Ford site)

Phara de Aguirre spreekt na de voorstelling met Meryame Kitir (volksvertegenwoordiger en ex-Ford werknemer), Marc Cloostermans (VDAB Limburg) en Jean-Paul Coenen (LSM). Over hun persoonlijke ervaringen met Ford, over de betekenis van 'werk', over veerkracht en het belang van toekomstperspectief.

Dinsdag 29 september

20u15: Schroot (Ford site)

Woensdag 30 september

18u30: hoe maak je theater op basis van interviews?
Vormingplus activiteit met Christophe Aussems (Het nieuwstedelijk)

20u15: laatste voorstelling Schroot (Ford site)

Donderdag 1 oktober

Nieuwstedelijk op de markt (actrice Sara Vertongen wordt jouw 1-minuut vriend)

Vrijdag 2 oktober

12u30 - 13u30: luisterlunch
Luister tijdens je lunch naar een voorstelling van Het nieuwstedelijk. Koffie en thee staan klaar.  Om de week goed te beginnen!

zaterdag 3 oktober

 ...

zondag 4 oktober

Shoppen / lezen / luisteren: Het nieuwstedelijk leest voor uit jouw pas gekochte boek. Doorlopend.

maandag 5 oktober

12u30 - 13u30: luisterlunch
Luister tijdens je lunch naar een voorstelling van Het nieuwstedelijk. Koffie en thee staan klaar.  Om de week goed te beginnen!

dinsdag 6 oktober

9u - 11u: Limburgse c.c.'s op de koffie (besloten)

14u - 15u Coneo / Limburg Samen stellen zich voor

woensdag 7 oktober

12u30 - 13u30: luisterlunch
Luister tijdens je lunch naar een voorstelling van Het nieuwstedelijk. Koffie en thee staan klaar.

donderdag 8 oktober

Nieuwstedelijk op de markt (actrice Sara Vertongen wordt jouw 1-minuut vriend)

vrijdag 9 oktober

12u30 - 13u30: inhoud bij de lunch: De Vakbondm et Pierre Vrancken (ABVV)

zaterdag 10 oktober

14u00: theater over Ford. Het nieuwstedelijk in gesprek met René Swartenbroeckx die de voorstelling Hotel Terminus maakt bij het Nieuw Genker Toneel. Ook een voorstelling over de sluiting van Ford.

zondag 11 oktober

Gesloten

maandag 12 oktober

12u30 - 13u30: luisterlunch
Luister tijdens je lunch naar een voorstelling van Het nieuwstedelijk. Koffie en thee staan klaar.

dinsdag 13 oktober

12u30 - 13u30: luisterlunch
Luister tijdens je lunch naar een voorstelling van Het nieuwstedelijk. Koffie en thee staan klaar. 

woensdag 14 oktober

14u00: school en werkloopbaan in Genk na de sluiting

Met Michel Janssen (directeur Sint Lodewijk Instituut) en Marc Cloostermans (VDAB).

donderdag 15 oktober

 ...

vrijdag 16 oktober

12u30 - 13u30: luisterlunch
Luister tijdens je lunch naar een voorstelling van Het nieuwstedelijk. Koffie en thee staan klaar.  Om de week goed te eindigen.

Tijdlijn Ford Genk

1908: start export Ford T in Europa

1922: start export naar België en assemblage in Antwerpen

1930: start productie in Antwerpen

1948: nieuwe productiehallen in Antwerpen

1962: start bouw Ford Genk

1964: start productie in Genk: De Ford Taunus 12M / 600 wagens per dag

1965: start productie Ford Transit

1968 start productie stalen wielen, export naar andere Fordfabrieken.

1973: reeds 297.399 voertuigen geassembleerd.

1982: start productie Ford Sierra

1993: start productie Ford Mondeo

1994: topjaar -  478.053 Sierra’s en Mondeo’s lopen van de band. 14.000 mensen werken in Ford Genk

1999: start van de conveyor ; een 900 meter lange aanvoerlijn die onderdelen van enkele naast de fabriek gelegen toeleveranciers rechtstreeks met de productielijn verbond.

2000: start van tweede generatie van de Mondeo in Genk.

Jaren 2000: Het gaat slecht met moederconcern Ford, dat een grootse reorganisatie in gang zette om de kosten te drukken. Vele fabrieken gaan dicht, waarbij tienduizenden banen sneuvelen.

2002: 10.000 werknemers

2003: productie Transit naar Turkije,  3000 werknemers vloeien af

2004-2006: investering in fabriek om ze flexibeler te maken

2006: nieuwe modellen in productie: Galaxy en S-MAX

2007: aankondiging toekomst Ford Genk verzekerd tot 2020

2008: wereldwijde economische recessie

2012: 14 miljoenste voertuig van de band

24 oktober 2012: bekendmaking sluiting Ford Genk in 2014

2013: start SALK, een reconversieplan voor de provincie Limburg om de gevolgen van de sluiting van Ford Genk op te vangen

28.12.2014: laatste auto rolt van de band

2015: ontmanteling Fabriek

2016: laatste personeel verlaat Ford terrein